Stockholmsbörsen vände efter en trevande inledning under måndagen tvärt upp efter att USA varit igång några minuter. Under större delen av dagen såg det ut att bli en dag med mestadels röda siffror. Med en uppgång på 15 punkter lyckades till slut OMXS30 stänga på 1021,4 punkter, en uppgång med måttliga 0,1 procent. Omsättningen uppgick till 17,5 miljarder kronor som är hela 18 procent över snittet, men lägre än i fredags. Volymerna ser högre ut än vad de är då mycket av stängningen i fredags, spillde över på öppningen igår. I övrigt var det en tunn handel och det behövdes inte speciellt stor aktivitet hos köparna för att driva upp kurserna ordentligt på slutet.
Autoliv låg bland de högst omsatta aktierna under hela dagen och stängde på 374,50 kronor, en uppgång med 6,2 procent. Bolaget meddelade att försäljningen beräknas bli 85 procent högre än vid samma tid förra året.
Totalt steg 230 aktier, 186 sjönk och 177 stängde på samma nivå som i fredags. Plankan tillät oss inte att göra så mycket fram till draget efter USA-öppningen då köparna kom att dominera totalt. Autoliv utmärkte sig naturligtvis som en av de mest extremt omsatta aktierna.
Övriga sektorer som utmärkte sig var branscher som är närbesläktade till bilindustrin, såsom Trelleborg som steg 2 procent, Haldex plus 1,4 procent och Höganäs stängde 1,6 procent högre än i fredags.
Hälsovård klarade sig bäst, precis som i USA, efter att det nya sjukförsäkringssystemet antagits i representanthuset. AstraZeneca som fick höjd rek av (ni vet vem) i förra veckan steg 2,18 procent till 323,00 kronor. Elekta steg 2,9 procent till 194,50 kronor, men påverkar inte sektorn till så stor grad som AZN. Råvaror vände upp från den negativa avslutningen i förra veckan och SCA steg 1,1 procent, Holmen 2,4 procent och Höganäs 1,6 procent.
Sämsta branscher blev energi och telekom där Alliance Oil backade 1,7 procent och Concordia 2,1 procent. TeliaSonera stängde 0,5 procent lägre och Tele2 0,2 procent under stängningskursen i fredags.
Det var blandad utveckling bland bankerna. SHB A backade 1,2 procent till 205 kronor, SEB A sjönk backade oxå 1,2 procent till 44,40 kronor. Swedbank A steg däremot 0,8 procent upp till 70,50 kronor.
Ericsson blev den mest omsatta aktien med Autoliv på andra och Nordea på tredje plats.
KappAhl som lämnade en rapport idag på morgonen, som hade en hel del övrigt att önska steg inför halvårsrapporten med 3,4 procent till 75,75 kronor. Det skall bli spännande att se om aktien sänks idag eller om SME-analytikerna som överlag håller aktien som köpvärd håller fast vid sin bedömning. Min gissning är att det kommer att dyka upp en flod av reviderade analyser på KappAhl de närmaste dagarna.
Det kommer konjunturprognos från SBAB kl 09.00
I Japan har Bank of Japan haft penningpolitiskt möte och trots delade meningar beslutat att bibehålla den låga räntan på 0,1 procent.
Kappahl, som kommer med rapport för det andra kvartalet på tisdagsmorgonen,
steg 3,4 procent till 75:75 kronor inför sin halvårsrapport.Eolus Vind (förmodligen en av de få seriösa Vindkraftsbolagen) håller idag lunchmöte hos Remium.
Anmälningstiden för ett inte lika imponerande vindkraftsbolag Arise Windpower går ut idag. Förhoppningsvis är det inte alltför många som blir blåsta i denna emission.
Annika Falkengren försöker prata upp förtroendet för SEB hos SFF idag vid tolvtiden.
Följande makrosiffror är värda att hålla reda på:
– Storbritannien: KPI februari kl 10.30
– USA: försäljning befintliga bostäder februari kl 15.00
– USA: FHFA boprisindex januari kl 15.00
– USA: ABC/WP konsumentförtroende, veckosiffra kl 22.00För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
Börserna i USA steg när veckan inleddes. Bäst gick det för läkemedelsbolagen efter att representanthuset röstat igenom hälsovårdsreformen och en svagare dollar bidragit till en återhämtning i råvaruaktierna.
På den amerikanska S&P 500 terminen noterar vi att nivån är något högre än när Stockholmsbörsen stängde igår. Det är viktigt att notera att skillnaden dock inte är mer än 0,2 procent.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:25 är det små förändringar på den amerikanska terminen. Det är blandad utveckling i Asien med mestadels stigande kurser, dock endast 0,3 procent på det bredare asiatiska indexet. Dollarn har fortsatt uppåt och kan komma att sätta press på handeln senare under dagen. Just nu kostar en dollar 7,22 kronor. Euron har fortsatt att tappa och förhållandet EUR/USD är nu 1,3510. Det är små förändringar på guld- och metallpriserna. Oljepriset har stigit något mot igår morse och ett fat Brent råolja kostar just nu 81,20 dollar.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden